Apple'ın MacBook Pro Konferansına Dair

Apple uzun zamandır güncellemediği ve bu konuda ciddi eleştirilere maruz kaldığı MacBook Pro serisini nihayet 27 Ekim'de güncelledi. Ben dahil birçok kişinin hem tasarım hem de performans bakımından oldukça özendiği, kullanıcılarının da oldukça memnun olduğu bu seri TouchBar adlı ilginç ve bir o kadar güzel bir yenilik ile güncellendi ve yine gündeme oturdu.

Apple tasarım olarak her zaman beğendiğim bir firma olmuştur. iPhone'un 5 serisinden sonra yenilenen 6 serisi tasarımında kendilerine oldukça taş atsam da sonradan bu tasarımı beğendiğimde kendi kendime kızmıştım. Bunun en büyük sebeplerinden biri de yaptıkları reklamların kalitesi zaten, bu yadsınamaz. MacBook Pro ise benim inceliği ve üstün performansı ile her zaman beğendiğim bir ürün olmuştur.

Fazla uzatmadan konuya gireyim. Üç yeni model var. Aslında tasarım olarak hepsi aynı, birbirlerinden TouchBar'sız 13 inç düz model, TouchBar'lı 13 inç model ve TouchBar'lı 15 inç model olarak ayrılıyorlar. Tasarım konusunda Apple oldukça ince bir bilgisayar çıkararak yine şaşırtmadı. Oldu ki Apple'ın en üzgün müşterileri MacBook Air severler bile bilgisayarlarını Pro'ya yükseltecekler. Çünkü yeni bilgisayar Air'den daha az hacme sahip ve daha ince.

Sunumda doğal olarak en çok TouchBar teknolojisine yöneldiler. Photoshop, DJPro gibi firmaların yetkililerinin bu teknoloji ile neler yapılacağını görmüş olduk. Gerçekten oldukça etkileyici bir teknoloji gibi görünüyor. Hele ki bu şeridin çoklu dokunuş desteklemesi oldukça iyi bir gelişme. Bunun yanı sıra tek dokunuşla kullanıcı değiştirme yapabilen bir de Touch ID var.

Güzel yanları saydık, peki eleştirilen noktalar nedir? Mac daha çok özell kullanıcılara hitap eder. Fotoğrafçılar, tasarımcılar vb. gibi. Fakat Apple yeni teknolojiyi her seferinde "Cesaret" kelimesi altında bize sunduğunda bazı şeyleri yanlış yapabiliyor. USB portları ve diğer portlar değişiyor evet, kalınlar evet fakat fotoğrafçının en çok kullandığı araç SD kartı bu bilgisayarlarda takabilecek bir port maalesef bulunmamakta. Zaten USB-C portu olduğu için adaptör kullanacak kullanıcılar bu adaptörlere bir de SD kart adaptörü eklemek zorunda.

İkinci olarak MagSafe portu. Bu portu hiç kullanmadım fakat magnet yardımı ile porta tutunan bir adaptör takma çıkarma kolaylığı ve kablonun yıpranılabilirliği açısından iyi bir teknoloji gibi görünüyor. Fakat bu konuda da artık kullanıcılar USB-C portuna bel bağlayacaklar.

Toparlayayım, daha parlak ekran, daha güçlü donanım parçalarının yanı sıra daha ince ve hafif kasa MacBook Pro'yu zaten oldukça albenili kılarken TouchBar teknolojisinin eklenmesi göz boyuyor açıkçası. Eh, fiyatlar mı? Onu bence hiç konuşmayalım.

Yorumlar